Onderdeel van Flexinplex kunststoffen

Bewerkingstips

Zagen

Wij kunnen de kunststofplaten in rechthoeken GRATIS zagen. Het verzagen van platen naar rechthoeken kunt u simpel in de webshop regelen door in het betreffen de  Plexiglas op maat of hele platen standaard 3050x205mm GRATIS te zagen in. Houdt wel rekening met een zaagverlies van circa 5 mm per zaagsnede.

Rechthoeken kleiner dan 100 x 100 mm kunnen, ivm met de veiligheid van de medewerkers, niet worden gezaagd.

Voor grote partijen mail u aanvraag en laat u verrassen!


Zelf Zagen

Alle transparante kunststoffen tot een dikte van 5 mm kunt u met enig geduld ook zelf zagen met een decoupeerzaag.

 • Teken af op de beschermfolie en laat de beschermfolie aan beide zijden zitten.
 • Gebruik een aluminium-zaagje oftewel een “non ferro-zaagje”. Ook een “fijn hout / laminaat zaagje” zaagt prima. Dit soort zaagjes zijn niet te fijn en niet te grof en in elke bouwmarkt verkrijgbaar.
 • Zaag met lage toeren (zet bij Plexiglas de “pendel” uit).
 • Duw de zaag langzaam door het materiaal en laat de zaag het werk doen.
 • Niet forceren, hoe minder warmteontwikkeling hoe beter.
 • De onderkant van de decoupeerzaag kan beschadigd zijn (bramen), hierdoor kunnen (door de beschermfolie heen) krassen ontstaan op het materiaal. U kunt de onderkant van de decoupeerzaag dan voorzien van een paar lagen schilders tape, dat wordt dan een zachte laag die ook makkelijk over het materiaal heen schuift

Voor het zagen van rechte lijnen met een cirkelzaag heeft u een speciaal zaagblad nodig. Een hout-cirkelzaag is niet geschikt.

Twijfelt u, laat ons dan zagen.


Schuren
 • Wij zagen standaard schoon, dit houdt in dat wij de ietwat ruwe fabrieksrand wegzagen bij een zaagopdracht. Indien u een hele gladde zijkant wilt hebben dan kunnen wij de zaagsnede ook voor u polijsten.

  • Als u zelf zaagt kunt u een zaagsnede schuren met (grof) schuurpapier. Let goed op dat u de plaat zelf (boven en onderkant) niet bekrast.
  • Als u een schuurmachine gebruikt, voorkom dan ook warmteontwikkeling.
  • D.m.v. schuren kunt u ook scherpe hoeken en randen afronden.

Frezen

Als een plaat precies afgewerkt moet worden kan gekozen worden voor frezen (plaat afmeting max. 2000 x 3000 mm). Dit is vaak het geval bij technische toepassingen (machinebeplating, kappen en dergelijke) en (voorzet)ramen in oude panden of andere toepassingen waar maatwerk vereist is.

In dat geval kunt u via de mail een pdf-bestand aanleveren met daarin de tekening + afmetingen. Wij kunnen deze overigens ook voor u maken/aanpassen.

Vraag hier uw offerte aan


Lasersnijden

Als de randen helder moeten zijn kan gekozen worden voor lasersnijden, handig bij acrylaat platen zoals Plexiglas en Perspex. Lasersnijden geeft meteen een glasheldere afwerking (platen tot max. 1500 x 2000 mm). In dit geval kunt ook via de mail een pdf-bestand aanleveren met daarin de tekening + afmetingen.

Vraag hier uw offerte aan


Polijsten

Gezaagde of gefreesde randen kunnen ook worden gepolijst. Het polijsten kunt simpel in de webshop regelen door te klikken op , de Plexiglas platen worden dan machinaal gepolijst kan ook seriematig.

Voor grotere serie`s maken wij uiteraard graag een offerte, mail dan even u aanvraag.

Zelf polijsten

De zaagranden schuren met schuurpapier daarna met speciaal schuurpapier (korrel 1600) met iets water nat polijsten.  Dan met polijstpaste en een zachte schone katoenen doek ,een speciale niet krassende microvezel doek of een dot watten delen 2-3 minuten onder flinke druk polijsten. Bij diepe krassen toepassing meer keren herhalen. Dat wat achterblijft met een doek verwijderen. 


Boren

Het boren kunt simpel in de webshop regelen door te klikken op boren vul het aantal gaten per plaat in, diameter van 3 tot 10mm vul bij het formulier in welke diameter en positie van de gaten.

Kunststoffen zoals Perspex en Plexiglas zijn redelijk makkelijk te boren met een gewone ijzerboor.
Bij gebruik van een nieuwe hele scherpe boor is er kans op “happen”. Een gebruikte, maar nog redelijk scherpe, boor is dus ideaal.
Met een kolomboor gaat het boren vrij gemakkelijk, maar ook met een handboormachine is het te doen:

 • Boor op vrij lage toeren en laat de boor “schaven” in plaats van snijden.
 • Boor geen gaten te dicht bij de rand. Zorg ervoor dat er minstens 20 mm materiaal blijft zitten tussen de rand van de plaat en de rand van het gat.

Als u een wat groter gat moet  boren in vrij dik plexiglas kan het “uitbreken” aan de zijde waar de boor eruit komt. Dit kan als volgt worden voorkomen:

 • Teken af op de beschermfolie
 • Boor een klein gaatje (2 mm of 2,5 mm) door en door, niet in één keer, maar het boortje steeds even “lossen”.
 • Klem de plaat vast op een tafel.
 • Boor met de juiste diameter tot ongeveer de helft van de materiaaldikte in.
 • Draai de plaat om.
 • Klem de plaat weer op de tafel met tussen het Plexiglas en de tafel een plaatje (maakt niet uit wat) waarin een gat mag komen.
 • Boor (vanaf de andere zijde dus) het gat door.

Het plexiglas xt kan zo niet aan de oppervlakte uitbreken.

 

boren

1) Blokjes
2) Plexiglasplaat
3) MDF
4) Tafel

 • Dunner Plexiglas kan in één keer met de gewenste diameter doorgeboord worden.
 • Klem het Plexiglas  op een tafel, met tussen het Plexiglas en de tafel een plaat MDF.
 • De toplagen van MDF zijn hard genoeg om uitbreken van het acrylaat te voorkomen.
 • Laat de boor rustig “schaven”

Schroeven

Rozetringen

Na het boren volgt het vastschroeven van de panelen. Zorg hierbij, vanwege het uitzetten/krimpen van de platen, voor ruimte in de gaten en zet schroeven vooral niet te vast.
Verzonken gaten in het plaatmateriaal zelf worden afgeraden: Een verzonken schroefkop zoekt immers het midden van een gat en dan is er geen beweging meer mogelijk, terwijl de plaat dit bij het uitzetten/krimpen nog wel wil.

Schroeven met een kunststof ringetje ertussen vinden we bij Plexiglasstunter de ideale manier van bevestigen. Mooier is wellicht nog het gebruik van verzonken schroeven met kunststof “rozet-ringen”. Verkrijgbaar in de webshop van  Plexiglasstunter.nl bij toebehoren.

schroeven


Uitzetten / Krimpen

Alle transparante kunststoffen hebben een uitzetting van ca. 3 mm. per meter. Bij buitengebruik is het uitermate belangrijk om hier rekening mee te houden. Als u een kunststof ruit op een hele koude dag zou monteren, is de ruit op een hele warme dag dus ca. 3 mm. per meter groter, zowel in de lengte als in de breedte.
Als u dus plaatmateriaal in een sponning plaatst, adviseren wij een ruimte van 5 mm. per meter.


Kitten (lijmen en afdichten)

Als u kunststof ruiten wilt kitten  gebruik een zuurvrij kit. Daarbij tast de kit geen materialen aan, het is UV- bestendig en het blijft flexibel, waardoor een blijvende afdichting wordt verkregen.

Als u moet afstrijken, zorg er dan voor dat u geen kit van de ruiten hoeft te verwijderen. Laat waar mogelijk de beschermfolie zitten en plak het gedeelte af waar geen kit mag komen.


Lijmen (algemeen)

Sommige kunststoffen kunnen met de juiste lijm onlosmakelijk aan elkaar worden verbonden (versmolten). Hier worden vaak lijmen of chemicaliën (oplosmiddelen) voor gebruikt die niet zomaar verkrijgbaar zijn.
Tegenwoordig worden voor eenvoudige klussen goede resultaten bereikt met de nieuwe generatie seconden lijm. De meeste kunststoffen zijn hiermee te verlijmen, zowel op elkaar als op andere materialen.
Als u Plexiglas (ook XT) op elkaar wilt lijmen (een kleine vitrine of zoiets) is dat met secondelijm mogelijk, als het resultaat niet aan al te hoge eisen hoeft te voldoen.

Glashelder plexiglas helemaal mooi onzichtbaar verlijmen (met een oplosmiddel) is een vak apart, wat zonder ervaring en de juiste apparatuur bijna niet te doen is, ook wij hebben daar de apparatuur niet voor. Juist afgewerkte spanningsvrije randen zijn bij verlijmingen met oplosmiddelen essentieel.


Warmte en geluidsolatie

Omdat het plaatsen van dubbel glas een kostbare zaak is, vooral als daarvoor ook de kozijnen vervangen moeten worden, kan men kiezen voor het (al dan niet tijdelijk)
plaatsen van voorzetglas. Meestal doet men dat aan de binnenzijde.
Daar kan ook glashelder Plexiglas of polycarbonaat voor gebruik worden. Er kan met latjes of profielen een extra sponning aan een kozijn worden gemaakt, waar het voorzetglas in geplaatst kan worden.
Men werkt ook met magneet strip of klittenband, zodat het makkelijk te verwijderen is.

De stilstaande luchtlaag tussen het glas en het voorzetglas zorgt voor de warmte isolatie. Daarom is de dikte van de platen voor de warmte-isolatie niet zo van belang. De dikte is voornamelijk van belang voor het doorzicht, het zicht door een dunne golvende ruit is namelijk storend.
Voor een flink voorzetruit in een woonkamer van bijvoorbeeld 1500 x 2000mm adviseren wij minimaal 6 mm.  Dat geeft ook al een behoorlijke geluidsreductie.
Kleinere ruiten kunnen dunner. Ruitjes op bijv. een zolder (waar het doorzicht minder van belang is) kunnen uit 3 mm dik Plexiglas.

Als men aan de binnenzijde voor polycarbonaat kiest kan een vensterruit nog wel ingeslagen worden, maar als het goed vastgezet is staat men niet zomaar binnen.

Voorzetglas (of voorzet-kunststof) is niet altijd de fraaiste oplossing, maar het biedt de bovengenoemde voordelen ten opzichte van dubbelglas en door de relatief lage investering is deze veel sneller terugverdient (door besparing op de stookkosten) dan het geval zou zijn bij dubbelglas.


Daken, serre, carport of afdak

Voor serredaken kan Plexiglas worden gebruikt. Voor een carport met een gebogen dakconstructie is plexiglas zeker aan te
bevelen. .
De keuze van de dikte is sterk afhankelijk van de constructie (ondersteuning en bevestigingsmogelijkheden van het kunststof). Rekening houdend met zware storm en een dik pak sneeuw is een ruwe indicatie:

 • bij een overspanning tot 500 mm dikte 4 mm
 • bij een overspanning tot 650 mm dikte 5 mm
 • bij een overspanning tot 800 mm dikte 8 mm
 • bij een overspanning tot 1000 mm dikte 10 mm

Bij het zelf bouwen van een serre, carport of afdak is het dus lonend om wat extra dragers in te bouwen, zodat er dunner (goedkoper) kunststof kan worden gebruikt.
Vooraf rekening houden met het standaardformaat 3050 x 2050 mm. kan ook fors geld besparen.

De termen “polycarbonaat” en Lexan, makrolon, worden ook vaak gebruikt als aanduiding voor zg. “kanaalplaten” (meer wandige platen) die soms ook als dak beplating gebruikt worden. Deze platen hebben wij ook in het assortiment kijk op de website www.flexinplex.nl hiervoor maken wij uiteraard graag een offerte.


Reinigen

U kunt het plexiglas op dezelfde manier schoonmaken als je auto. Heel veel lauw water met bijvoorbeeld een druppel schoonmaakmiddel zoals Dreft en zo min mogelijk na wrijven met een doek. Gebruik je toch een doek dan een zeer zacht doek gebruiken. De krasjes die ontstaan zijn te vergelijken met de krasjes die ontstaan bij het autowassen in de wasstraat en zijn eigenlijk nauwelijks te voorkomen. Wil je een oude plexiglasplaat volledig nieuw leven inblazen omdat hij ruw en dof is dan kun je polijstpasta gebruiken, maar houd wel rekening met fijne krasjes die zullen ontstaan. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen of chemische middelen en vooral geen thinner.
Dit geldt voor alle kunststof ruiten.

Plexiglas wordt statisch en trekt daarom stof aan. U kunt het plexiglas schoonmaken met groene zeep en een schone doek. Tevens moet u het plexiglas 4 keer per jaar behandelen met Burnus antistatische kunststof reiniger. 

reinigen

 

Deze pagina is uiteraard met zorg samengesteld maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend.